Производители и преработватели на пчелен мед се обявиха против споазумение между ЕС и Меркосур

Съществува реална опасност българският мед да изгуби своите пазари в ЕС.

Полша настоява за предпазни клаузи спрямо споразумението между ЕС и Меркосур.

През изминалата седмица от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти се обявиха категорично против споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай. Асоциацията, която представя преработвателите на над 90% от българския пчелен мед, заедно с Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти в България изпратиха писмо до Министерството на земеделието, горите и храните. Писмото посочва заплахите за българското земеделие и в частност за българското пчеларство, ако съгласието влезе в сила. Съответно са предложени и защитни мерки, които да бъдат взети, за да се минимизират негативните ефекти.

През септември двете асоциации заедно със Сдружението на българските производители на биопродукти, Конфедерацията на българските пчелари, Българската пчеларска развъдна асоциация и областният пчеларски съюз Русчуклия ще представят на редовна сесия в българския парламент своята позиция.

Според тях съществува реална опасност българският конвенционален и биологичен мед да изгуби своите пазари в ЕС и секторът да бъде обречен на гибел. Споразумението ще даде възможност на 45 хил. тона мед от Южна Америка да попадне на европейския пазар без мито на доста по-ниска цена.

„Цената на южноамериканският мед е с около 30% по-ниска от тази на българския поради ниските производствени разходи, високата инфлация в тези страни и занижения контрол върху производствения и преработвателния процес. Като европейски производители и преработватели ние сме принудени да спазваме редица правила на ЕС. Опасяваме се, че огромно количество мед от Меркосур ще попадне в Европа с не дотам изпълнени критерии за качество“, коментира ситуацията председателят на Асоциацията на преработвателите биологични пчелни продукти Владимир Русев.

Според Русев България произвежда около 10 хил. тона мед, от които 8 хил. тона се реализират на европейския пазар. Отчитайки и украинската квота на мед за ЕС, която е над 8 хил. тона и с 30% по-ниска цена спрямо българската продукция, общото количество на внасяния на европейския пазар мед е над 53 т. При тези облекчени условия за Украйна и Меркосур българските пчелари са поставени в непосилна конкурентна среда.

И в момента мед от Южна Америка, около 35 хил. тона предимно от Бразилия и Аржентина, се реализира на европейския пазар, но със защитно мито от 17,3%. За меда от Украйна защитното мито също е 17,3%. Това намалява разликата от 30% в цените почти наполовина. Българските преработватели предупреждават, също така, че вносът от южноамериканското обединение може да доведе до появата на нови пестициди и болести в Европа.

Една от мерките, които асоциацията предлага да бъдат взети, е да се търси намаление на квотата от Меркосур в рамките до 10.000 тона годишно максимум, и/ или да се предвиди постепенно увеличаване на квотата в рамките на 5 години. Както и да се предвиди финансова подкрепа за всички пчелни семейства в рамките до 30-40 евро на семейство годишно. Друга поставена мярка е да се предвидят финансови средства и мерки за подкрепа на реализация на български пчелен мед в малки разфасовки (в буркани) директно на пазарите на ЕС, в търговски вериги и други канали за продажба.

„Българското законодателството трябва да бъде оптимизирано в посока подкрепа на пчеларския сектор. Нужна е дългосрочна стратегия за подкрепа на производството на български биологичен пчелен мед, като алтернатива за постигане на по-високи ценови нива и увеличаване обема на продажбите от България.“, категоричен е Владимир Русев, председател на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти.

Реакциите в Европа:

Йан Кшищов Ардановски, министър на земеделието и развитието на селата на Република Полша

„Полша настоява да бъдат въведени предпазни клаузи, така че този внос да не разрушава европейското селско стопанство. Няма да се откажем от стандартите за безопасност на храните. Те трябва да бъдат същите като в Европа… Това са държави с огромно производство, което се конкурира с европейското. Например в Бразилия има огромно производство на захар от захарна тръстика, която е по-евтина от захарта от захарно цвекло. Ако ограниченията бъдат премахнати, тази захар ще убие производството на захар в Европа.”

Дидие Гилъм, министър на селското стопанство на Франция

„Няма да постигаме съгласие на всяка цена. Историята не е приключила…Ще изчакаме да видим точно какъв е текстът, но искам да знаете, че цялото правителство и аз самият ще бъдем бдителни. Няма да съм аз министърът, който принася в жертва френското селско стопанство пред олтара на международното споразумение”

Жан-Ив Льо Дриан, министър на външните работи на Франция

„Макар проектът на споразумението да предоставя известни преимущества на европейските износители, предстои да се разбере дали той отговаря на исканията на Франция.”

Предстоят срещи на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти с българските депутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП - Асим Адемов, Атидже Илиева и Иво Христов. Вече текат разговори с председателя на Делегацията на българските социалисти в ЕП - Петър Витанов. Преработвателите на био пчелни продукти ще настояват пред евродепутатите да поставят въпроса за българското пчеларство пред еврокомисаря по земеделие Фил Хогън, който да се изкаже в европарламента и да заяви официално позицията си.

По настояване на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти ще бъде инициирана и среща с българския еврокомисар Мария Габриел.

Организира се среща с председателя на българската парламентарна комисия по земеделието и храните Мария Белова за обсъждане мерките, които трябва да се предприемат срещу заплахата пред родното пчеларство.

На следващата среща на Европейската федерация на дистрибуторите и фирмите, пакетиращи пчелен мед (FEEDM), Владимир Русев ще представи позицията на българския сектор пчеларство пред всички 20 членове.

Преработвателите търсят контакт с работната група по пчеларство в Копа Коджека (Обединението на организации на селскостопански производители и кооперативи в Европейския съюз), за да обсъди с тях заплахите пред европейското пчеларство и бъдещето на сектора в светлината на споразумението ЕС-Меркосур.

Ще бъдат инициирани срещи с други сектори на селското стопанство у нас - говедовъдните асоциации например, за да бъдат обединени усилията в борбата срещу подписване на споразумението.

Оригиналът публикуван в Български фермер.

За Йот Ги Вал

Йот Ги Вал България ООД е организация, която съчетава в своята структура висококвалифицирани управленски кадри, енергични млади служители с модерни идеи за развитието на сектора, опитни, доказани експерти в изследването и преработката на пчелен мед.

Контакти

© 2018 JGV Bulgaria Ltd. All Rights Reserved. Developed by Selecta