Пчелари поискаха субсидиране по 40 евро на пчелно семейство

Владимир Русев, председател на Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти, гостува в "България сутрин".

Нов удар по бизнеса с мед. Българските пчелари са изпратили писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, в което се обявяват против намерението на Европейския съюз да подпише споразумение за търговия с храни с обединение на страни от Южна Америка.

Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай са страните отвъд океана, които искат договор с Европа за увеличаване на стокообмена. Българските пчелари обаче са категорични: ако се стигне до не само техния, но и бизнеса на други земеделци, ще бъде под заплаха.

Ако митото падне, разликата в цената ще стане огромна и нашият мед ще стане непродаваем в ЕС. Това стана ясно от думите на Владимир Русев, председател на Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти, който гостува в "България сутрин". 

"Южна Америка е един от най-големите производители на мед и вносител на такъв в Европа. Само Аржентина произвежда около 60 хил. тона", посочи той. 

По думите му повод за притеснение са разликата в нормативната уредба и административният контрол в Южна Америка и Европа. Там производствените разходи са други. Българският мед се търгува на около 2.30 евро.

"Качеството също касае аргументите ни, Южна Америка ползва много пестициди, което има отношение към него. Това би стигнало до пчелите и крайния продукт", подчерта Русев пред Bulgaria ON AIR.

За да се минимизират пагубните ефекти, пчеларите предлагат няколко мерки. Една от тях е пряко субсидиране на родните пчелари -  по 30-40 евро за пчелно семейство.

За Йот Ги Вал

Йот Ги Вал България ООД е организация, която съчетава в своята структура висококвалифицирани управленски кадри, енергични млади служители с модерни идеи за развитието на сектора, опитни, доказани експерти в изследването и преработката на пчелен мед.

Контакти

© 2018 JGV Bulgaria Ltd. All Rights Reserved. Developed by Selecta